Dubbele inschrijvingen Universiteit door probleem met SAP-koppeling

Universiteit Maastricht heeft problemen met de koppeling tussen de inschrijfsapplicatie Studielink en het studentinformatiesysteem Student Lifecycle Management (SLM) van SAP. Gegevens die in Studielink worden ingevoerd, komen niet of onvolledig terecht in de administratie van de universiteit. Daardoor is de onderwijsinstelling het zicht op het aantal eerstejaarsstudenten kwijt. De problemen spelen sinds de start van het collegejaar in september 2009 en zijn nog niet verholpen.

Door de problemen met de koppeling staan veel studenten dubbel ingeschreven. De universiteit merkte dat iets niet klopte, toen het aantal instromers in 2009 met 37 procent steeg ten opzichte van het collegejaar ervoor. Gemiddeld groeit de groep van eerstejaarsstudenten jaarlijks ongeveer met 5 procent.

De onderwijsinstelling nam in juni 2009 het Student Lifecyle Management (SLM) van SAP in gebruik. Dat pakket koppelt data uit de online inschrijfapplicatie voor het hoger onderwijs Studielink, roosterplanningsoftware Syllabus Plus en de digitale leeromgeving Blackboard. ‘Achteraf gezien is het misschien niet zo handig om tegelijkertijd meerdere ict-systemen in te voeren’, stelt een woordvoerder van de universiteit.

De instelling voorziet ook problemen met de inschrijvingen voor het collegejaar 2010-2011. Doordat de koppeling met de inschrijfsoftware hapert, bellen veel aankomende studenten naar de universiteit. Daar vangen vier voltijdsmedewerkers de vragen op en worden studenten die vastlopen geholpen bij hun inschrijving.

Buitenlandse studenten
Volgens de universiteit zorgt het grote aantal buitenlandse studenten voor een bijkomend probleem. ‘Ongeveer de helft van onze studenten komt uit het buitenland’, vertelt de woordvoerder. ‘De inschrijfapplicatie is voor hen erg verwarrend. Bij problemen belt die groep studenten sneller en dat zorgt voor meer druk op ons telefonisch team.’

Lees verder op: Computable